W związku z realizacją programu upowszechniania Zaleceń Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem w naszej szkole 20 maja w godzinach 10.00 -12.00 na sali gimnastycznej odbędzie się prezentacja zdrowej żywności.
Poszczególne klasy wylosowały produkty, które będą prezentować i informować, jakie posiadają walory zdrowotne i jak należy je przyrządzać, aby nie szkodziły zdrowiu.
Celem tego przedsięwzięcia jest popularyzacja zdrowego odżywiania i zachęcenie młodzieży by jadła dużo produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, warzyw i owoców, a ograniczała wysokokaloryczne produkty spożywcze ( o wysokiej zawartości cukru lub tłuszczu). Unikała przetworzonego mięsa, ograniczała spożywanie czerwonego mięsa i posiłków z dużą ilością soli.
Każda klasa prezentująca swój produkt przygotowuje:
– Estetyczne Stanowisko (stolik nakryty białym obrusem).
– Wylosowany produkt i możliwości jego wykorzystania, przyrządzania.
– Opis prezentowanego produktu – walory zdrowotne.
– Nagranie prezentacji przygotowanej przez przedstawiciela klasy.
– Co najmniej 3 osoby za stolikiem estetycznie ubrane i gotowe do udzielania informacji na
wylosowany temat.
– Wizytówka identyfikująca klasę np. kartka z napisem klasa I A.
Pomysłodawcami i organizatorkami projektu popularyzacji zdrowej żywności: Misiak Dominika I B i Klara Wróbel I B
Operator dźwięku: Cholewiak Daniel I i, Michał Kozioł I i
Operator obrazu: Piwowarski Grzesiek I i
Obsługa projektora na korytarzu: Kacper Szepielak I i
Dziennikarka: Bogna Krzysztoforska II E
Dziennikarka KMP: Monika Wilk II G
Aranżacja sali: Paulina Kocoł II G- KMP, Monika Wilk II G- KMP.
Klasy, które zadeklarowały się do uczestnictwa w projekcie „Popularyzacji Zdrowej Żywności” realizowanym w dniu 20.05.2015 w godz. 11.00-12.00 ( wylosowały):
- I A – WODA
- I B – OWOCE POŁUDNIOWE I JAGODY
- I E – WARZYWA ZIELONE
- I H – OWOCE ŁUPINOWE I PESTKOWE
- I i – WARZYWA ŻÓŁTE
- II A – WODA
- II B – ZIARNA I ZBOŻA
- II E – JAGODY i OWOCE LEŚNE
- II G – NABIAŁ
Komisja oceniająca prezentacje przygotowane przez poszczególne klasy:
- dyr. M. Ważna
- pielęgniarka E. Nowińska
- pedagog D. Rybińska- Łado
Nagrody dla klasy najlepiej popularyzującej walory zdrowej żywności:
I miejsce – dzień bez pytania i 1 dzień na wycieczkę klasową
II miejsce – 1 dzień na wycieczkę klasową
III miejsce – 1 dzień bez pytania
Organizator projektu
Danuta Rybińska- Łado