![]()  | 
 NOWOŚCI I LITERATURA DOSTĘPNA W BIBLIOTECE SZKOLNEJ  | 
![]()  | 
 Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, pod red. Jana Gawęckiego i Teresy Mossor- Pietraszewskiej. Warszawa 2008 
 Podstawowe informacje na temat żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia.  | 
![]()  | 
 Jan Gawęcki Zbiór zadań i pytań z Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności z lat 2009- 2014, Warszawa 2014.  | 
![]()  | 
 Małgorzata Jałosińska Mikrobiologia żywności, Warszawa 2006.  | 
![]()  | 
 Dorota Czerwińska Podstawy żywienia człowieka, Warszawa 2004.  | 
![]()  | 
 Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Pod red. Mariana Grzymisławskiego i Jana Gawęckiego, Warszawa, 2012 
 Zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia oraz rola żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób takich jak niedożywienie, otyłość, jadłowstręt, bulimia, choroby metaboliczne i in.  | 
![]()  | 
 Choroby zakaźne i pasożytnicze red. nauk. Zdzisław Dziubek, Warszawa, 2012 
 Jest to kolejne, uaktualnione wydanie cieszącego się dużą popularnością podręcznika leczenia chorób zakaźnych. W części ogólnej przedstawiono zjawiska immunologiczne w chorobach zakaźnych i pasożytniczych, etiopatogenezę tych chorób oraz metody ich leczenia. W części szczegółowej omówiono poszczególne jednostki chorobowe, zarówno występujące w kraju od lat, jak i „egzotyczne”, przenoszone z terenów odległych wskutek coraz większej migracji ludności. Podręcznik uwzględnia najnowsze zdobycze nauk medycznych, genetyki i biologii molekularnej.  | 
ZOBACZ POZOSTAŁĄ LITERATURĘ DO OLIMPIADY















