Proziołki, Strzęska siedliszowicka, Paciara, Kacapoły…czyli smaki regionu tarnowskiego

Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia powtarzamy za  Bernardem Shaw. Zróbmy więc ucztę. Ucztę po tarnowsku. Odkryjmy wartość tradycyjnej kuchni i prostego, lokalnego jedzenia.

Dla wszystkich, którzy lubią gotować, a przede wszystkim dla tych, którzy lubią dobrze zjeść mamy książkę prezentującą kulinarne dziedzictwo Ziemi Tarnowskiej.

Lokalne przepisy, opatrzone pięknymi zdjęciami, zostały zebrane podczas badań terenowych, spotkań z gospodyniami i gospodarzami, którzy wciąż pamiętają tradycyjne przepisy charakterystyczne dla regionu tarnowskiego. Wiele z tych przepisów wpisanych zostało na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zapraszamy do biblioteki po ten wspaniały przewodnik, a potem do kuchni 🙂

Smacznego!

Dla zainteresowanych kulturą i historią regionu tarnowskiego dostępne są również książki:

Książki zostały wydane przez Starostwo Powiatowe w Tarnowie i są efektem realizacji projektu Nasz Region, Nasza Tradycja- nasze Dziedzictwo, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej.

Dziękujemy za przekazane do biblioteki publikacje 🙂

Dodaj komentarz