Po przeanalizowaniu wyników badań okazuje się, że prawie połowa uczniów III LO nie spożywa odpowiedniej ilości posiłków w ciągu dnia. Aż 40% wskazało, że jedzą rzadziej niż pięć razy w ciągu doby. Obiecujące są odpowiedzi udzielone na pytanie dotyczące spożywania śniadania przed pójściem do szkoły. Jedynie 19% osób nie konsumuje podstawowego posiłku, przed rozpoczęciem zajęć szkolnych. Statystyka obejmująca drugie śniadanie kształtuje się bardzo podobnie. 80% uczniów zabiera ze sobą „przekąski”, a jeśli zapomni o drugim śniadaniu, kupuje je w sklepie lub szkolnym sklepiku. Ponadto ponad 3/4 ankietowanych przyznaje, że w ich codziennej diecie zawarte są owoce i/lub warzywa. Niepokojący jest natomiast fakt, że aż 25% osób ma w swoim zestawie śniadaniowym słodycze, a ponad 30% uczniów nie pije rano wody czy innego napoju. Jedynie nieznaczna część uczestniczących w badaniu deklaruje, iż dziennie pije ponad 2,5 litry wody, co stanowi dawkę optymalną dla naszego organizmu. Zaskakujące są również odpowiedzi udzielone na pytanie o regularność spożywania obiadu, zgodnie, z którymi tylko 37% ankietowanych je ten posiłek o podobnej godzinie w każdym dniu. Obiecujące są natomiast deklaracje dotyczące „odwiedzania” restauracji typu fast food. Zaledwie 15% osób przyznaje, że spożywa tam posiłki raz lub kilka razy w tygodniu. Pozostali nie bywają tam w ogóle lub bywają sporadycznie. Ponadto wszyscy zgodnie stwierdzają, iż chcieliby, aby w naszej szkole można było nabyć świeżo wyciskane soki, jednak po przystępnej cenie.
Podsumowując, uczniowie III LO zdają sobie sprawę z zasad zdrowego odżywiania i w większości przypadków się do nich stosują. Do przemyśleń może skłonić jedynie problem nieodpowiedniej ilości spożywanych posiłków, a także wody w codziennym zestawie żywieniowym, jak również obecność słodyczy, jako składnika śniadania.
Koło Młodzieżowych Pedagogów.
Monika Wilk