W związku z realizacją programu upowszechniania Zaleceń Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem w naszej szkole 20 maja w godzinach 10.00 -12.00 na sali gimnastycznej odbędzie się prezentacja zdrowej żywności.
Poszczególne klasy wylosowały produkty, które będą prezentować i informować, jakie posiadają walory zdrowotne i jak należy je przyrządzać, aby nie szkodziły zdrowiu.
Celem tego przedsięwzięcia jest popularyzacja zdrowego odżywiania i zachęcenie młodzieży by jadła dużo produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, warzyw i owoców, a ograniczała wysokokaloryczne produkty spożywcze ( o wysokiej zawartości cukru lub tłuszczu). Unikała przetworzonego mięsa, ograniczała spożywanie czerwonego mięsa i posiłków z dużą ilością soli.
Każda klasa prezentująca swój produkt przygotowuje:
– Estetyczne Stanowisko (stolik nakryty białym obrusem).
– Wylosowany produkt i możliwości jego wykorzystania, przyrządzania.
– Opis prezentowanego produktu – walory zdrowotne.
– Nagranie prezentacji przygotowanej przez przedstawiciela klasy.
– Co najmniej 3 osoby za stolikiem estetycznie ubrane i gotowe do udzielania informacji na
wylosowany temat.
– Wizytówka identyfikująca klasę np. kartka z napisem klasa I A.