W naszej bibliotece możecie zapoznać się z nowym numerem znanego od wielu lat miesięcznika „Wiedza i Życie” (nr 10/2015r.).
Znajdziecie w nim np. intrygujący artykuł Andrzeja Hołdysa na temat wyginięcia mamutów. Od dziesięcioleci naukowcy próbują poznać zagadkę wymarcia megafauny plejstoceńskiej. Dlaczego nie przetrwała ona w Europie, Azji i Ameryce Północnej? Czy unicestwiły ją wahania klimatu ?” A może uczynili to ludzie, zabijający wielkich roślinożerców? Sami poszukajcie odpowiedzi zapoznając się z treścią artykułu „Kto zabił mamuty?
Polecamy też artykuł o obserwacjach Księżyca autorstwa Michała Baranowskiego. Jeszcze 50 lat temu mapy Księżyca były publikowane głównie przez wojsko oraz geologów i rysowane ręcznie. Często nie udawało się na fotografiach uchwycić drobnych szczegółów, które potem dorysowywano na podstawie obserwacji wizualnych. Obecnie dzięki technologii cyfrowej uzyskujemy bardzo realistyczne mapy obu pólkul Księżyca.
Interesujący jest również artykuł o historii jabłka. Wszystko zaczęło się w Azji Centralnej. Stamtąd właśnie pochodzą nieudomowieni krewni spożywanych dzisiaj papierówek, antonówek czy szampionów. W trakcie wykopalisk archeologicznych odkryto skamieniałe dzikie jabłka, których wiek szacowano na około 6500 lat. Ślady pestek pochodzących z jabłek znaleziono też w osadzie biskupińskiej. Jabłka od wielu wieków były wykorzystywane w kuchni i w medycynie. Dodawane je do licznych dań, zarówno mięs i ryb, jak i sosów i wytrawnych zup. O tym wszystkim możecie dowiedzieć się z artykułu Katarzyny Sokołowskiej „ Owoc niezakazany”.
Diament zwykły czy niezwykły? – taką refleksją może zakończyć się lektura kolejnego polecanego artykułu Mirosława Dworniczaka o właściwościach najtwardszego minerału na świecie jakim jest diament. Ciekawe są jego właściwości fizyczne: jest dobrym izolatorem elektrycznym, bardzo dobrze przewodzi ciepło, wykazuje wysoka odporność na działanie czynników chemicznych. Kto chce wiedzieć, skąd się wzięły diamenty i w jaki sposób diament może stać się brylantem, niech sięgnie po „Wiedzę i życie’” i zamieszczony w niej artykuł „Najdroższy węgiel”.
Polecamy życząc ciekawej i inspirującej lektury.